top of page
  • ellekejonker

Mag je als tijdelijke werknemer om een vast contract vragen?

Wet Flexibel Werken (WFW) De WFW is op 2 augustus 2022 ingevoerd en geeft werknemers het recht de werkgever te vragen om:- arbeidsduur,- arbeidsplaats (thuis, kantoor of buiten kantoor),- (spreiding van) werktijden of- een combinatie van deze drie,tijdelijk of structureel aan te passen.

De WFW vloeit voort uit de maatschappelijke opvatting dat flexibel werken voor werknemers bijdraagt aan een goede balans tussen werk en privé.


Uit recente rechtspraak blijkt dat indien een tijdelijke medewerker om een vast contract en de werkgever niet binnen 2 maanden reageert, er op grond van de Wet Flexibel Werken een vast contract ontstaan.

Wanneer mag je als werknemer met een tijdelijk contract om een vast contract vragen? Werknemers die 26 weken of langer in dienst zijn bij een werkgever met tien of meer werknemers, tenzij het een werknemer betreft met een kind in de leeftijd tot 8 jaar of die mantelzorger zijn.

Moet de werkgever dit verzoek inwilligen?

Ja, tenzij er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen die aan het inwilligen van het verzoek in de weg staan. Een verzoek tot aanpassing van de arbeidsplaats hoeft de werkgever ‘slechts’ als ‘goed werkgever’ te overwegen (let op: dit is dus géén recht op thuiswerken).


Comments


bottom of page