top of page
ellekejonker

De 5 FAQ over doorbetaling bij ziekte en de transitievergoeding

  1. Ik heb een 0 uren contract. Word ik dan doorbetaald bij ziekte? Het kenmerk van een nulurencontract is dat u geen vast aantal uren in uw contract heeft staan. U kunt enkel aanspraak maken op doorbetaling van het loon indien u bent opgeroepen in de periode dat u ziek bent. Dit betekent dat u recht heeft op minimaal 70% van het loon dat u zou krijgen voor de periode die u zou werken. Wordt u buiten de oproepperiode ziek dan heeft u geen recht op doorbetaling van het loon. Als u een oproepcontract heeft waarbij wordt aangegeven dat u niet verplicht bent om te komen werken als u wordt opgeroepen, dan heeft u alleen recht op loon als u de oproep heeft geaccepteerd en vervolgens ziek wordt.

  2. Ik ben uitzendkracht en ik word ziek. Word ik dan doorbetaald? Het is afhankelijk van de fase en de cao die van toepassing op uw uitzendcontract. Kijk of er een uitzendbeding in uw uitzendovereenkomst staat. Is dat het geval dan heeft u geen recht op loon bij ziekte. Dit staat dan ook in de cao. Indien er geen uitzendbeding in uw contract staat opgenomen dan wordt u doorbetaald bij ziekte. Indien u een vast contract heeft bij het uitzendbureau dan wordt uw loon ook doorbetaald.

  3. Heb ik als uitzendkracht recht op een transitievergoeding? Als uitzendkracht kunt u recht hebben op een transitievergoeding indien uw contract wordt beëindigd. Dit geldt ook als u een uitzendbeding heeft. Als uitzendkracht kunt u voor iedere dag dat u in dienst bent geweest een transitievergoeding kunt krijgen. Daarnaast geldt als voorwaarde dat het uitzendbureau geen ander werk voor u heeft, waardoor u bent aangewezen op een WW-uitkering. De transitievergoeding wordt echter wel anders berekend. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op.

  4. Ik heb een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Heb ik dan ook recht op een transitievergoeding? Als er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, die op initiatief van de werkgever na het van rechtswege eindigen daarvan niet aansluitend wordt voortgezet, heeft de werknemer in principe recht op een transitievergoeding.

  5. Heb ik bij een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst recht op een transitievergoeding? In dit geval heeft u geen recht op de transitievergoeding. Desalniettemin zal de werkgever dit vaak wel aanbieden aangezien de werknemer slechts bereid zal zijn akkoord te gaan met beëindiging indien hier een transitievergoeding wordt aangeboden.

Comments


bottom of page