top of page
  • ellekejonker

3 Tips: Hoe kun je de schade aan het gehuurde verhalen op de huurder?

Het is een veelvoorkomende vraag. Aan het einde van de huurovereenkomst levert de huurder het gehuurde niet op zoals u had verwacht. U constateert schade. De vraag is dan ook of u alle schade kunt verhalen op de huurder. Dit ligt aan de situatie. U kunt als verhuurder vooraf enkele zaken vastleggen waardoor u voorkomt dat de herstelkosten van de gebreken die zijn veroorzaakt door de huurder, voor uw rekening komen.


Wat zegt de wet?

Op grond van artikel 7:224 lid 2 BW is bepaald dat indien er geen beschrijving van het gehuurde bij aanvang van de huurovereenkomst is opgemaakt, er bij het einde van de huur vanuit wordt gegaan dat de staat waarin de woning dan verkeert, ook de staat van aanvang was. Om te voorkomen dat u mogelijk voor een onaangename verrassing komt te staan bij oplevering van het gehuurde, volgt onderstaand een korte uitleg wat u kunt doen om dit voorkomen.


Tip 1: leg de beschrijving van het gehuurde vast bij het aangaan van de huurovereenkomst

Maak een duidelijke beschrijving van het gehuurde bij het aangaan van de huurovereenkomst. Zo kunt u foto’s maken van het gehuurde. Daarnaast adviseer ik u om een duidelijke omschrijving van de staat van het gehuurde aan de huurovereenkomst toe te voegen. Inspecteer bij voorkeur samen met de huurder de woning voor aanvang van het de huurovereenkomst. Laat de huurder de beschrijving van het gehuurde ondertekenen en voeg deze toe bij de huurovereenkomst. Op deze manier voorkomt u mogelijke discussies achteraf met betrekking tot eventuele schade. Indien na oplevering van het gehuurde schade is ontstaan, kunt u aantonen dat deze schade niet bestond bij het aangaan van de huurovereenkomst.


Tip 2: plan samen met de huurder een voorinspectie in voor oplevering van het gehuurde

Zorg dat u enkele weken voor beëindiging van de huurovereenkomst een voorinspectie heeft gehouden. Deze voorinspectie geeft de huurder de kans om gebreken alsnog te herstellen zodat het gehuurde wordt opgeleverd conform de huurovereenkomst. Indien na voorinspectie en oplevering blijkt dat de gebreken niet zijn verholpen, dan kunt u als verhuurder alle kosten verhalen op de huurder. Indien u geen voorinspectie heeft gehouden dan kunt u enkel de herstelkosten vorderen die de huurder zou moeten maken als de huurder zelf de schade aan het gehuurde zou hebben hersteld. Het gaat dus om de herstelkosten van die gebreken waarvan het de huurder ook zonder voorafgaande inspectie duidelijk moet zijn geweest dat hij deze bij oplevering had dienen te herstellen. Dit lijkt een kleine nuance. De gevolgen zijn echter groot. U kunt zonder voorinspectie niet de herstelkosten vorderen van gebreken met betrekking tot slijtage en/of ouderdom. Bovendien kunt u niet het arbeidsloon van ingeschakelde vakmannen op de huurder verhalen. Samenvattend kunt u enkel de materiaalkosten verhalen op de huurder.


Tip 3: wat als de huurder niet meewerkt aan een voorinspectie of voor het einde van de huurovereenkomst is vertrokken?


Als de huurder niet reageert of niet meewerkt aan een gezamenlijke voorinspectie van de woning, dan komt dat voor rekening en risico van de huurder. U bent dan als verhuurder gerechtigd om alle kosten voor herstel te vorderen. U kunt in dat geval zonder ingebrekestelling de huurder aanschrijven en alle herstelkosten verhalen op de huurder.

Comments


bottom of page